Prikkelarme kermis
Kermis in Best, voor velen een mooie start van de vakantie. Attracties en belevenissen waarvan je de rest van het jaar bij hoge uitzondering kunt genieten zijn dan te vinden in ons eigen dorp. En hoe. Hoog, hard, snel, donker, eng, zwaaien, draaien en tussendoor wat lekkers op terras of aan de kraam. De kinderen gaan opgewekt naar huis na nieuwe (soms spannende) belevenissen en zijn meestal een knuffel of een speeltje rijker.Voor bijna elk wat wils. Bijna….

Want er zijn mensen die niet tegen al die bijzondere prikkels kunnen; de harde muziek, felle flitslampen, de snelheid waarmee de attracties draaien en bewegen. Denk daarbij o.a. aan mensen met autisme, epilepsie, (beginnende) dementie en alzheimer. Maar ook met fysieke ongemakken zijn de kermis attracties vaak moeilijk te bezoeken. Toch zouden ook deze inwoners vaak van de bijzondere ervaringen van de Kermis willen genieten. In toenemende mate zie je in dat in meerdere gemeenten een deel van een kermisdag extra mogelijkheden worden geschapen voor mensen die de ‘normale kermis’ teveel van het goede vinden en zo is de prikkel-arme kermis ontstaan.
Attracties houden dan sterk rekening met bezoekers die als gevolg van bv een handicap, ziekte of leeftijd niet tegen het harde geluid, de hoge snelheid of de felle flitslampen kunnen. En i.v.m. mogelijk lichamelijke beperkingen worden dan natuurlijk de in- en uitstaptijden aangepast. Wel zo fijn voor bezoeker en (mogelijk) de mantelzorger.
Opa en oma samen in de rups net als vroeger? Het zou zomaar kunnen….

Binnenkort wordt de inschrijving opengesteld voor exploitanten voor deelname aan Kermis Best 2017. Op initiatief van burger-raadslid Fred Hermans heeft de fractie van Best Open het College informeel gevraagd in de “verhuurvoorwaarden Kermis Best 2017” (waarin de formele verhuurvoorwaarden, rechten en plichten van de gemeente en de attractiebedrijven zijn opgenomen) rekening te houden met alle inwoners en reeds bij de inschrijving van attracties de exploitanten te wijzen op dit fenomeen en daarmee naar hun visie op MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) te vragen.
Als een prikkel-arme kermis in onder andere Boxmeer, Kerkrade, Middelburg en Nederweert een succes is dan mag het op een regionaal aansprekend evenement als Kermis Best niet ontbreken. Want in de veel besproken participatie-maatschappij moet je natuurlijk wel de kans krijgen om mee te doen. Best Open houdt u op de hoogte.

Leon Kennis
leonkennis@Best-Open
Geplaatst op 04 Mar 2018 door Best Open
Content Management Powered by CuteNews