Aandacht voor het MKB
In oktober stelde Best Open een aantal vragen aan het college naar aanleiding van een onderzoek naar de tevredenheid van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in Best. Uit dat onderzoek bleek dat Best op de 57e plaats staat op een ranglijst waarop 67 gemeenten voorkomen. Voor Best Open en ongetwijfeld ook voor het MKB in Best, een teleurstellend resultaat. Zeker als daarbij in ogenschouw wordt genomen dat Best in een eerdere meting op de 42e plaats stond. Bovendien is er de afgelopen jaren behoorlijk geď¿½nvesteerd, door de gemeente, om de positie van het MKB te verbeteren.

De door Best Open gestelde vragen zijn inmiddels beantwoord. Die antwoorden stellen ons niet gerust. Een subjectief en niet representatief onderzoek, volgens het college. Dat is een niet ongebruikelijke reactie, als de positie op een ranglijst tegenvalt. Daarmee wordt de opdrachtgever (MKB Nederland) en het onderzoeksbureau (Lexnova) te kort gedaan door het college. Antwoorden in een tevredenheidsonderzoek zijn bijna altijd subjectief. Er wordt immers om een (subjectieve) mening gevraagd. Indien het oordeel over de representativiteit was gegeven nadat er contact was geweest met het onderzoeksbureau, was de conclusie mogelijk terecht geweest. Nu is die voorbarig. Er had gevraagd kunnen worden hoe het onderzoek was uitgevoerd en wie er gereageerd hadden. Een gemiste kans om lering te trekken uit een breed opgezet onderzoek.

Gelukkig grijpt het college de vragen van Best Open aan om te vermelden welke onderzoeken wel serieus worden genomen (die van de Kamer van Koophandel) en tot welke maatregelen die leiden. Daaruit blijkt dat er nog het nodige valt te verbeteren. De bereikbaarheid van de gemeentelijke organisatie kan beter en de snelheid en kwaliteit van de beantwoording van ondernemersvragen laat nog te wensen over. Als je dat zo leest, is het resultaat van het MKB-onderzoek misschien toch wel representatief.

Namens de fractie van Best Open,
Marc van Schuppen.
Geplaatst op 19 Dec 2013 door Best Open
Content Management Powered by CuteNews