VAN RAAK : belabberde communicatie binnen de coalitie
Een warrige besluitvorming over een belangrijk onderwerp. Dat was na afloop de mening van menig Raadslid en veel toehoorders.
Wat was er aan de hand? De Raad boog zich over een aanpassing in het bestemmingsplan van bedrijventerrein ’t Zand. Een bedrijventerrein dat een behoorlijke facelift moet gaan krijgen en waar al veel geld ge´nvesteerd is in het wegsaneren van daar niet meer in passende bedrijven. Hornbach wil zich daar ook vestigen maar door fouten in het bestemmingsplan dreigden bezwaarmakers gelijk te krijgen bij de Raad van State. Bij wijze van uitzondering kreeg de gemeente van de Raad van State een laatste kans deze fout te herstellen. Op zich al bijzonder!
Maar inmiddels had zich Van Raak ook gemeld voor vestiging aldaar. Dit is een ijzerrecyclingbedrijf, dat echt niet past binnen de nieuwe opzet van ’t Zand, ook vanwege lawaai, stof en ook overlast voor de aangrenzende wijk Speelheide. Het bestaande bestemmingsplan geeft aan dat een erfafscheiding van 2,5m hoog voor bedrijven voldoende is. Maar een akoestisch onderzoek geeft aan dat bij Van Raak tenminste 6 meter hoog (!) nodig is. En dat was niet geregeld in het bestemmingsplan. Ach, dacht de coalitie bij monde van de Jongerenpartij en VVD. Dat repareren we gelijk ook even en timmerden vlak voor de behandeling een amendement in elkaar. Raad en College krijgen dat een paar uur voor de Raadsvergadering te horen.
Toen begon het gekrakeel. Inspreker en jurist Vervoort probeerde de Raad ervan te overtuigen dat dit amendement effectief zou kunnen zijn. Een standpunt dat hij tijdens het Raadsdebat vanaf de publieke tribune nog mocht herhalen. Een novum voor Best! Wethouder Gondrie ontraadde het amendement echter om problemen met Van Raak en ook Hornbach te voorkomen. Forse schadeclaims lagen op de loer.
Uiteindelijk stemde de Raad flink verdeeld. Alleen de VVD-ers Vervaart en Smits, Gemeentebelangen en Jo stemden voor ,de rest tegen, waaronder ook de fractievoorzitter van de VVD, John Verheijen. Wie gelijk heeft mag het zeggen!
“Ik kan de juridische en financi´¿½le consequenties niet inschatten”, aldus Gondrie. En daar zit naar mijn idee ook het probleem. Als je weet dat er zo’n amendement aan zit te komen, zeker vanuit je eigen coalitie, mobiliseer je als de wiedeweerga alle deskundigheid van binnen het gemeentehuis of desnoods daarbuiten om de Raad te informeren over de gevolgen. Nu wist niemand het en werd de Raad juridisch ‘bijgepraat’ vanaf de publieke tribune. Bizar! En er moest een besluit genomen worden want uitstel was niet meer mogelijk.
De voorgeschiedenis van de aanvraag van Van Raak was ook al niet fraai. Toen aanpalende bedrijven op het gemeentehuis informeerden naar de plannen van dat bedrijf wist men daar nog van niets. Zei men. Tien minuten later echter werden deze bedrijven door Van Raak zelf gebeld met het verzoek tot overleg. Dat roept op z’n minst vragen op. “De onderste steen moet boven” foeterde Jo van de Bogaard in de commissievergadering.
Geplaatst op 15 Feb 2013 door Best Open
Content Management Powered by CuteNews